Sarcina

 

Magnificatia in tratamentele stomatologice

Lupele dentare sunt dispozitive optice, de magnificaţie, simple, folosite pentru a vedea detalii mici, mai îndeaproape. Având în vedere faptul că noi, stomatologii, ne folosim de ambele mâini în timpul procedurilor efectuate, lupele folosite sunt binoculare şi, de obicei iau forma unei perechi de ochelari la care sunt ataşate dispozitive de magnificaţie.

Împreună cu accesul vizual adecvat la nivelul cavităţii orale, lumina joacă o parte importantă în manopere de mare precizie. De multe ori capul medicului, sau chiar lupele pot eclipsa lumina de la unitul dentar. Pentru a contracara această problema, lupele dentare pot fi dotate cu o sursă proprie de lumină. Modele noi dispun de o lampă LED ataşată sistemului de prindere a lupelor, alimentată printr-un cablu de la un acumulator reîncărcabil.

Principalele beneficii în purtarea lupelor de magnificaţie sunt legate de optică şi ergonomie. Detaliile mult mai amănunţite oferite de mărirea câmpului vizual reprezintă clar un plus considerabil în practica zilnică. Aşa cum se poate observa şi în imaginea anterioară, o mărire cu 3.5X a câmpului operator face ca detaliile şterse, greu accesibile ochiului uman, să apară mult mai clare rezultând o imagine îmbunătăţită.

Cu toate că scopul principal al acestor dispozitive este cel de a mări imaginea percepută şi de a oferi un acces vizual mai bun, trebuie accentuat aportul lor în ceea ce priveşte ergonomia. Din anumite puncte de vedere, purtarea unor lupe de magnificaţie în timpul actului operator poate reprezenta o adevărată terapie pentru medicul respectiv. Este cunoscut faptul că 60-80 % dintre stomatologi suferă la un moment dat dureri de spate şi gât cu caracter cronic iar principala cauză pare a fi postura corporală necorespunzătoare din timpul actului operator. Pentru a menţine cavitatea orală a paciantului în centrul de focalizare al lupelor va trebui să vă menţineţi privirea la distanţa de lucru preconfigurată a lupelor dentare. Această distanţă este stabilită în general înre 300-420 mm, adică distanţa ce presupune o postură corporală ideală, indicată în toate tratatele de ergonomie stomatologică. Cu alte cuvinte, purtarea lupelor de magnificaţie impune o postura corectă, ergonomică.

NU MAI ASTEPTA

PROGRAMEAZA O CONSULTATIE CHIAR ACUM

Telefonica sau e-mail!