Am o boală parodontala?

 

Parodontoza - boala parodontala

Incercam sa va comunicam cateva legaturi dintre viata de zi cu zi si boala parodontala.

Boala parodontala - film explicativ

Tratamentul nechirurgical al bolii parodontale

Dupa diagnosticul pus in urma unui consult la medicul stomatolog ca având o formă de boală parodontală, putem discuta despre posibilul tratament. Tratamentul in boala parodontalal este foarte mult spus, pentru ca aceasta boala poate oricand sa reapara, daca nu sunt urmati toti pasii recomandati, in functie de fiecare caz in parte, de catre medicul stomatolog.

Boala parodontală poate fi tratată "complet" doar în stadiile incipiente ale bolii, atunci cand este depistata precoce, când pierderea osoasă este redusă. Deja când avem de-a face cu forme avansate de boală parodontala, in care avem pierderi mari de os, peste 3-4 mm, aceasta poate fi oprita in evoluție. Oprirea în evoluție înseamnă că situația va rămâne așa cum era ea la acel moment, ca pierdere osoasă și gingivală, dupa scaderea inflamației.

Tratamentul nechirurgical al bolii parodontale

Ce înseamnă: Acesta este primul pas al tratamentului, tratamentul inițial al afecțiunilor parodontale. Vom incepe cu informarea si intruirea pacientului despre ce si cum are nevoie sa foloseasca pentru o igiena corecta. Urmatorul pas in informarea acestuia este determinarea pentru a renunta la obiceiurile vicioase (fumatul, etc.).

Scopul Tratamentului nechirurgical al bolii parodontale consta in a îndepărta conținutul pungii parodontale (țesutul de granulație îmbibat cu resturi bacteriene), tartrul (piatra) subgingivală și a permite formarea de țesut de atașament nou, astfel încât punga parodontală să dispară.

Vor fi mai multe sedinte de tratament, in prima sedinta discutam, ne informam,se dau teme pentru acasa si chiar indepartam o cantitate foarte mare de tartru. In urmatoarele sedinte de tratament a bolii parodontale vom efectua curatarea pungilor parodontale, surfasaj parodontal, profi-jet, periaj profesional. Unele tratamente se vor realiza cu anestezie locală. Se poate realiza în mai multe ședințe, pe mai multe zone, dar într-un interval maxim de 10-14 zile pentru a evita reinfectarea zonelor tratate.

Recuperarea este usoara, disconfortul de după tratament fiind minim. Situația trebuie reevaluată la 1 lună după tratament și, apoi, din 3 in 3 luni , când se finalizează vindecarea parodontală și când se poate face un nou sondaj parodontal pentru a verifica absența pungilor. Dupa stabilizarea bolii, oprirea acesteia in evolutie, se vor face controale periodice la 6 luni.