Halena orala

 

Dormi cu gura deschisa?

Respiratie urat mirositoare?

Respiratia urat mirositoare este o problema des intalnita, care afecteaza persoane de toate varstele si din toate categoriile sociale, iar cauzele sunt multiple. De multe ori, periuta si pasta de dinti nu fac fata incercarii disperate de te salva dintr-o situatie jenanta, chiar daca le folosesti cu strictete atat dimineata si seara, cat si dupa fiecare masa.

Pe langa efectele pe care le produc asupra organismului, in sensul in care rezolva anumite probleme medicale, medicamentele au si un efect secundar si anume acela de a usca mucoasa cavitatii bucale. Din acest motiv, saliva nu se mai gaseste in cantitatea optima, pentru a curata gura de eventualele particule urat mirositoare, acestea avand posibilitatea sa se dezvolte, iar mirosul sa devina tot mai puternic. Pe de alta parte, infectiile de tract respirator sunt si ele responsabile de o respiratie urat mirositoare. Nu doar bronsita sau pneumonia, ci si o raceala aparent inocenta pot cauza probleme in acest sens, din cauza secretiilor nazare si sinusale. Daca dormi cu gura deschisa, sansele ca atunci cand te trezesti sa ai parte de respiratie urat mirositoare sunt la fel de mari ca si in cazul medicamentelor resposabile de uscarea cavitatii bucale. Acest mod de a respira in timpul somnului usuca gura si reduce saliva, motiv pentru care te trezesti cu o respiratie neplacut mirositoare. Un studiu din 2007, reluat in 2013 a demonstrat ca obezitatea reprezinta un factor important in ceea ce priveste respiratia urat mirositoare. Se pare ca anumiti microbi care traiesc in intestinele oamenilor, isi fac simtita prezenta cu precadere in cazul persoanelor obeze, provocand respiratia neplacuta.

Pe langa toate celelalte cauze prezentate, bolile organismului reprezinta o cauza majora a unei respiratii neplacute. Respiratia cu miros de peste poate fi cauzata de afectiuni ale rinichilor, iar cea de fructe poate fi un semn al unui diabet necontrolat. De asemenea, bolile de inima si anumite tipuri de cancer care produc chimicale in organism, pot da nastere unei respiratii urat mirositoare.

Remedii si obiceiuri sanatoase pentru combaterea respiratiei neplacute

Programeaza-te pentru un control la medicul dentist, daca ai carii, tartru sau alte probleme care pot fi depistate doar in cabinetul de medicina dentara, cele enumerate mai jos nu vor avea efect.

* Spala-te pe dinti dupa fiecare masa si asigura-te ca te vei spala cel putin de doua ori pe zi

* Foloseste ata dentara cel putin o data pe zi, seara dupaperiaj.

* Periaza-ti limba si obrajii: ajuta la eliminarea celulelor moarte, a bacteriilor si a resturilor alimentare ce s-au acumulat. Incearca sa periezi limba pe toata suprafata ei, inclusiv in partea din spate

* Bea multa apa: pentru a-ti mentine gura umeda tot timpul este necesar sa consumi cantitati mari de apa, nu cafea, nu sucuri, nu alcool (alcoolul usuca mucoasa orala).

*Folosirea de guma de mestecat sau bomboane stimuleaza producerea de saliva ce are rol in auto curatarea cavitati orale.

* Schimbati-va periuta cel putin o data la 3 luni de zile: o perie de dinti veche este o sursa mare de bacterii si este ineficienta.

* Mestecati patrunjel, menta sau boabe de cafea pentru a imbunatati temporar mirosul neplacut al gurii daca nu aveti posibilitatea sa va periati dintii.