Periajul manual sau periajul electric

 

Bazele igienei orale

Multi dintre noi au intentia de a mentine o igeiena orala buna intre vizitele la medicul dentist. Insistarea ideii periajului dentar si utilizare atei dentare in habitatul propriu e alceva; este cunoscuta de toata lumea dar aplicarea este un pic mai dificila. Spalarea pe dinti de cel putin doua ori pe zi trebuie dezvoltata pentru a deveni un real obicei, acest obstacol este foarte important de depasit, pentru a face o treaba buna de fiecare data trebuie sa stim ce si cum sa folosim. Domnul doctor Bogdan Mititelu vrea sa va ajute sa deprindeti bazele igienei orale astfel incat de fiecare data sa reusiti sa zambiti “curat”.

Ar trebuii sa utilizez o periuta manuala sau una electrica pentru spalat dintii?

Periutele pentru periajul dentar si alegerea acestora este un subiect de analiza precum arta la muzeu. Sunt atat de multe variante de ales si vizibile in magazine incat de cele mai multe ori sunt alese dupa culoare si pret nu dupa nevoia fiecaruia. Primul gand este daca sa alegem o periuta manuala sau una electrica.

Manuala

Pentru cineva cu maini puternice si dibace, o periuta manuala e la fel de eficienta precum una electrica, iar in cele mai multe cazuri iti salveaza banii dar nu si timpul. Problema cu periutele manual este alegerea duritati perilor si dimeniunea capului activ al periutei. Fara ajutorul energiei electrice ai sa observi ca timpul de trei minute pare lung, dar cele trei minute sunt timpul minim pentru un periaj manual correct; trebuie sa alocam un timp mai indelungat periajului cu periuta manuala, rabdare,rabdare si iar rabdare si sa efectuam o tehnica corecta de periaj in functie de dantura si problemele fiecaruia.

Electrica

Numarul acestora este ceva mai mic si mai usor de ales, pretul este de fapt cel care ne face ce sa alegem. Uneori pretul nu este conform cu calitatea produselor, de aceea pentru o mai buna alegere cauta, informeazate si poti discuta cu Dr. Mititelu depre ceia ce ai gasit. Unele periute electrice sunt echipate cu taimare care te ajuta sa aloci timpul necesar periajului si iti indica cand sa muti periuta de la un cadran la celalalt. Daca esti dispus sa cheltui ceva mai mult exista si periute care stocheaza in memoria telefonului smart cand si cat te-ai periat pe dinti.

Cand, Cat de des si cat trebuie sa dureze periajul dentar?

Pentru cei care folosesc periajul manual timpul minim necesar pentru o igiena adecvata este de trei minute, in functie de numarul dintilor si manualitatea fiecaruia, acest timp poate fi prelungit pana la 5 minute. Pentru utilizatori periutelor electrice timpul difera in functie de modelul si viteza de miscare a periutei, periutele cu miscare tridimensionala Oral B Thriumf necesita 2 minute de periaj in timp ce pentru a ajunge la aceiasi eficienta periajului manual ii ia minim 5 minute.

Periajul dentar trebuie efectuat daca este posibil dupa fiecare masa, dar de minim doua ori pe zi, dimineata si seara.